Dijital İkiz (Digital Twin) Teknolojisini hiç duydunuz mu? Bu teknoloji fiziksel bir nesnenin veya bir sistemin dijital dünyada bir kopyasının oluşturulmasını sağlıyor. Bu teknoloji; sensörler, yapay zeka, büyük veri tarafından destekleniyor ve üretimden sağlığa, şehir planlamasından uzay araştırmalarına kadar birçok alanda devrim yaratıyor.
Günümüzde endüstri 4.0’ın temel yapı taşlarından biri olan Dijital İkizler,ilk olarak NASA tarafından uzay araçlarının performansını uzaktan izlemek amacıyla kullanıldı. Bu teknoloji sayesinde bir nesnenin, makinenin veya sistemin işleyişi anlık verilerle sanal ortamdan izlenebiliyor. Bu sayede bakım süreçleri kolaylaşıyor ve arızalar önceden tahmin edilebiliyor. Böylece işletmeler maliyetlerini azaltırken verimliliklerini arttırabiliyorlar.
Son dönemlerde dijital ikiz teknolojisi sağlık alanında büyük bir etki yaratmaya başladı. Yapay zeka ile oluşturulan beynin dijital ikizi, beyin hastalıklarının teşhis ve tedavisinde devrim niteliğinde ilerlemelerin sağlanabileceğini göstermekte. Bilim insanları, insan beyninin birebir sanal bir modelini geliştirerek, hastalıkları daha iyi anlamayı ve kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirmeyi amaçlıyor.
BBC’nin haberine göre Dijital İkiz teknolojisi şehirler üzerinde de kullanılacak bu sayede trafik akışı, enerji kullanımı ve altyapı sistemleri gerçek zamanlı verilerle yönetilerek daha yaşanabilir şehirler haline gelecek. Bunun da İstanbul gibi metropollerde büyük bir fayda sağlayacağı düşünülüyor.
Önümüzdeki yıllarda Dijital İkiz teknolojisinin etkisinin daha da artacağı düşünülüyor. Bu teknoloji arttırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve yapay zeka ile birleşip hem bireylerin hem de kurumların karar alma süreçlerini derinden etkileyecek gibi duruyor. Sanal dünya ve fiziksel dünya her geçen gün daha da birleşiyor. Bunun ileride ne gibi sonuçlar getireceği ise büyük bir merak konusu.